Projektmenedzsment

A cég életében és napi munkájában jelentős segítséget jelent a bevált projektmenedzsment módszertan alkalmazása. A munka alapja a világon legelterjedtebb és legismertebb a Project Management Institute által folyamatosan karbantartott szabvány, a PMBOK Guide.

A projektek megvalósítása során alapvetően két módszertan dominál. A szoftver fejlesztések során a nem kellően definiált feladatok miatt sokszor agilis módszertant követünk, a kötött határidők miatt ezzel párhuzamosan a Prince2 módszertan ad kereteket.

A módszertanok ajánlásokat fogalmaznak meg a projekt szervezet kialakítására vonatkozóan, részletesen ismertetik a projektekben tipikusan előforduló tervezési, szervezési, vezetési és kontrollálással kapcsolatos feladatokat az előzetes igényfelméréstől a projektek zárásáig. Eszközöket, technikákat mutatnak be (pl. ütem- és erőforrásterv készítésének módja, eszközei).

A projektmenedzsment módszertanok használatának előnyei szervezeti szinten akkor érezhetők leginkább, ha működik a PM szabályozás. Ez nálunk minden projekt típusra tartalmaz útmutatásokat, nem túlságosan merev, ugyanakkor kiszámítható. A bevezetett sablonok, formanyomtatványok, előre programozott táblázatok nem csak egyszerűsítik adatszolgáltatást, de belőlük fokozatosan olyan projektadat- és tudásbázis épülhet, amely visszakereshetővé, elemezhetővé teszi az információkat, alkalmas trendek, tendenciák kimutatására, tanulságok, következtetések levonására is.

A bevezetett agilis módszertant a rugalmasság, dinamizmus, gyorsaság, hatékonyság, emberközpontúság jellemzi és a kész szoftver jó minőségben történő, gyors leszállítását helyezi fókuszba úgy, hogy mindeközben az ügyfél elvárásai is maradéktalanul teljesülnek.

A két módszertan megfelelő kombinálásával sikeresen ötvözzük az egyes módszertanok előnyeit, a napi gyakorlatra való átültetés már sok projekt sikeres, költség- és határidőkeretre történő zárásához járult hozzá.

symadmProjektmenedzsment